a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 15., hétfő

Krumpligombócleves... ahogy a Nagyikám készítette





... végtelenül egyszerűen főzte, de talán éppen ezért valami csodás íze volt, a mai napig számban az íze, időnként készítenem kell, mert megkívánom.
Hozzávalók gombóchoz:
2 db közepes burgonya, pucolva, kockázva, 
1 ek. puha sertészsír
liszt, amennyit felvesz a krumpli

Hozzávalók leveshez:
1 ek. paprikakrém, édes anna
1 cs.petrezselyem apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva /ezt már én találtam ki, nagyi nem tette bele/
rántás: olaj/zsír, liszt, pirospaprika 

A burgonyát meghámozom, kockára vágom, sós vízben puhára főzöm. 
A levét leszűrve félreteszem, mert szükség van rá.
Az egyik készítési módja a krumpligombócnak: a főtt krumplit villával összetöröm, kicsit hagyom hűlni. majd egy másik lábaskába teszem egy egészen kevés zsírral, öntök hozzá egy kevés főzővizet, tűzre teszem, és ha megforrósodott hozzákeverek 1-2 kanál lisztet, pont mint a dödöllénél és addig főzöm kavargatva, míg poszogni nem kezd, azaz besűrűsödik, ekkor félreteszem hűlni. majd amikor felforrt a leveslé akkor vizes kézzel és egy kiskanál segítségével apró gombócokat formázok és teszem is be a levesbe megfőni.
A krumpligombóc másik készítési módja: az áttört langyosra hűlt krumplit a zsírral, pici sóval és annyi liszttel összedolgozom, hogy könnyen formázható tésztát kapjak, majd vizes kézzel apró gombócokat formázok és lisztezett tálcára sorakoztatom és a felforrt leveslébe eresztem óvatosan, egyenként megfőni.
és akkor a Leves...
Egy fazékban vékony, de sötétebb színű rántást készítek 1 ek. zsírral és liszttel, meghintem pirospaprikával, felengedem a krumpli félretett főzővizével és még annyi vízzel, hogy a kívánt mennyiség meglegyen, felforralom.
Közben teszem hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és paprikakrémet és összeforralom,  
mennek bele a gombócok is, kb. 3 perc alatt biztosan megfő, illetve ha feljött az összes a leves tetejére, akkor kész is. 





Ez talán azért olyan finom leves, mert végtelenül egyszerű és a legjobb ételek soha nem a komplikáltak közül kerülnek ki. Szerintem.
Emlékszem, a Nagymamám maga darálta le és sóval keverve kis üvegekbe tette el minden ősszel a paradicsompaprikát és a petrezselymet külön-külön, télire. 
Ételízesítésre.
Ha időm és kedvem engedi szoktam én is így eltenni, varázslatosan finommá teszi az összes ételt amibe csak teszem.
Receptek   itt 
A legegyszerűbb levest is annyira feldobja, olyan finom ízűvé teszi.


1 megjegyzés:

  1. Igen valóban így van, hogy egyszerű, de nagyszerű. Én is készítem a krumpligombócot levesbetétnek, de én a levesbe azért teszek zöldséget is.

    VálaszTörlés