a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. május 18., kedd

Gulyásleves... az egyik legjobb levesfajta



Finom, melegítő, gazdag leves, télen-nyáron készítem annyira szeretjük.
Általában mindig marhahúsból készítem, de tudom, vannak, akik sertésből is főzik.
Valahogy idegenkedtem ettől.
Most vegyítve kipróbálom, ugyanis kevés a marhahúsom itthon.
Csak egy vékony szelet rostélyosom van, és nincs kedvem vásárolni menni ebben a mostani szeles-esős időben, viszont van itthon hozzá egy szép darab sertésszűz.
Kicsit luxus gulyáslevesbe főzni, de most feláldozom erre.

1/2 kg marhahús, lehet rostélyos a csontjával együtt, lábszár, nyak, fartő - felkockázva
1 csík sertésszűz, szintén kockázva, jó a comb, és lapocka is
1 nagy adag leveszöldség: répák, karalábé, zellergumó, kelkáposzta, 2-3 db krumpli
zellerzöld, petrezselyem
2-3 nagy fej vöröshagyma, kockázva
1-2 db paprika, paradicsom, karikázva
4-5 gerezd fokhagyma
pirospaprika, 1 tk. egész köménymag, 1 ek. erős pista, só, bors
1-2 tojás, liszt, csipetkének

Kevés olajon átpirítom a köményt, majd a marhahúst, jön rá a hagyma, zöldpaprika. Ha jól átdinsztelődött, rádobom a fokhagymát is, majd jönnek a fűszerek és végül megszórom pirospaprikával, és felöntöm annyi vízzel, ami épp csak ellepi. 
Bő félóra elteltével hozzáadom a sertéshúst is, majd a megtisztított, darabolt zöldségeket is, és még annyi vizet, amennyi levest összességében szeretnék. 
Jó sűrű legyen, de leveses. 
Kóstolni kötelező!- kell-e hozzá még só, vagy valami fűszer.

Amíg a leves készre fő, addig elkészítem a csipetkét, a tojások amennyi lisztet felvesznek, jó keményre gyúrt tésztát kell készíteni és lisztes kézzel csipetnyi falatokat tépkedni.
Ha valakinek kevés az ideje és van aprószemű galuskaszaggatója, azon is átnyomhatja a tésztát. Értelemszerűen akkor kevesebb liszt kell hozzá, lágyabbra kell hagyni és nem kell túlságosan simára keverni, csak úgy nagyjából.
Bevallom nekem van ilyen szaggatóm és bizony kényelmi szempontból is, meg időhiány miatt is legtöbbször ezt használom, nagynéha szoktam csipetkét is csipkedni, végül is azzal az igazi.
Az utolsó tíz percre szórom bele a csipetkét a levesbe, vagy szaggatom az apró nokedlit és puhára főzöm. 

Jó tartalmas étel, nagyon szeretjük friss puha kenyérrel.
De lehet utána, másodikként valamilyen tésztát tálalni, pl. mákos vagy diós tésztát.
Vagy bármilyen sült kelt tésztát, mondjuk ha sósat, akkor a tejfölös lapítottat, vagy a lángost, tökéletesen illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése