a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. július 7., csütörtök

Sárgabaracklekvár




Fiatal a barackfánk,  három évvel ezelőtt fordult termőre, először hozott 5 szem gyümölcsöt, tavalyelőtt rengeteg barackot hozott, de nem ennyit, mint most, tavaly kb.15 szem barack volt rajta összesen, idén meg dugig van az egész fa, már 10 kg körül befőztem, ettünk is rengeteget, most következő hétvégén jön a gombóc és nudli készítés és még mindig sok van a fán.
Szép nagyszemű, éretten puha, leveses, zamatos, nagyon finom ízű barack.
A múlt hétvégén, amikor jött a hidegfront, lehűlés, eső, a viharos szél letörte a barackfa egyik ágát, látszik is a fenti képen, annyi barack volt rajta amennyi az asztalon látható, két napig még hagytam érlelődni a barackokat, mert a sárgabarack jó utánérő, félig zölden tálcára téve is szépen beérik, ebből a mennyiségből lett 5 üveg lekvár.





Azóta már harmadszor főzöm a lekvárt, olyan tempóban érik, egyszerre mindig 4 kg gyümölcsöt, ugyanis ennyi fér a lekvárfőző legnagyobb lábasomba. Jól megmosom, kimagozom, felezem, megy a lábasba és a 4 kg gyümölcshöz teszek 2 kg cukrot.
Soha nem forrázom, nem szedem le a héját, ugyanis mire megfő a lekvár a héj eltűnik, felolvad, nem tudom mi lesz vele, de egy darabka sincs a lekvárban. Szegény nagyikáméknak annak idején több napot igénybevett a lekvárfőzés, igaz ők egyszerre befőztek 20-25 kg-t, ma már ez mennyivel könnyebb lett.

Alapadag:
2 kg gyümölcs
1 kg cukor
1 tasak zselésítő /szinte mindegy melyik, mind jó/

Egy éjszakát hagyom állni a cukorral, levet ereszteni, majd másnap odateszem a tűzre, felforralom és addig főzöm időnként megkeverve, míg elfővi a habját. Ez több óra, közben itt az elején még lehet ebédet főzni vagy könyvet olvasni kicsit, de időnként keverni és keverni kell.
Imádom azt az illatot ami sárgabarackfőzés közben belengi az egész házat.
Amikor megérzem a kavarásnál, hogy már nehezebben megy, már sűrűbb a lekvár, na ekkor jöhet bele a zselésítő.
Van, hogy szép lassan csak hozzászórom és azonnal keverem, de ha nagyon precíz akarok lenni akkor  / 4 kg gyümölcshöz 3 tasak dzsemfix extra  3:1 / a porokat beleszórom egy korsóba vagy egy mélyebb tálba és merek a forró barackból rá, elkeverem csomómentesre és így öntöm hozzá az egészhez, amit szintén jól elkeverek és a tasakon való leírás szerint még 2-3 percig zubogva forralom, persze állandóan keverve.
A tűzforró, mosogatószeres vízben alaposan kiáztatott, kisúrolt, öblített, tiszta üvegeket egy tiszta abroszon fejtetőre állítva leszárítom, ha kész a lekvár egy tepsibe állítom, amibe félig forró vizet töltöttem és így kezdem meg a levár beletöltését. Ötletes a lekvártöltő széles szájú tölcsér, amióta van, azóta nincs nagy csöpögtetés sehová.
Mikor mindegyik színültig van, kis lapka celofán kerül rá és a szintén kiforrázott csavaros tetőket rátekerem szorosan és azzal a mozdulattal fejre is állítom mindegyiket 10 percre.
Mikor letelik az idő visszaállítom talpukra egymás mellé, letakarom több abrosszal, konyharuhával és hagyom ott helyben szépen kihűlni.
Utána mennek a kamrapolcokra, ahol egyre nagyobb a tumultus, egyre több a csodaszép színekben pompázó tele üveg, hála a befőzési mániámnak.
Még soha nem romlott meg lekvárom, tehát jól csinálom azt amit kell, gondolom ez az alapos üvegmosásnak, öblítésnek köszönhető.
Mindig tűzforró mosogatószeres vizet engedek a mosogatóba és ott áznak 1-2 órát, majd átsikálom őket egyenként, a tetőket is, végül több váltott tiszta vízben öblítem és makulátlanul tiszta abroszra vagy konyharuhára szájjal lefele állítom lecsepegni, a tetőket is.
Ezekre a műveletekre soha nem szabad sajnálni az időt, energiát.


Imádom nézegetni a tele üvegeket, olyan csodaszép a színük, jó érzés látni, és még jobb lesz télen enni.





11 megjegyzés:

  1. Finom lekvár! Éhes vagyok :-))
    Szép hétvégét

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek a lekvárjaid, valóban nagyon jó érzés nézegetni az eredményt a kamrapolcon!

    VálaszTörlés
  3. Hmmmmmmm... Mintha a napocskát tennéd el télire, egyszerűen mesebeli a színük! Képzelem az ízüket is :-)

    Nem unatkozol, hallod! Ribizli után hegyekben a barack, nem semmi!

    VálaszTörlés
  4. Wienermadel+Co, szívesen adnék egy-két szelet lekváros kenyeret, mert tényleg finom, neked is szép hétvégét, nagyon meleg lesz, inkább úgy mondanám jó hűsölést:-))))))))

    Jucó, Viki, tényleg a nap benne van minden üvegben és finom nagyon:-))))
    Hát nem unatkozom, de ha leért a barack akkor vége, mást nem teszek már el.
    A szilvalekvárt piacon veszem, azt a keményebb fajtát, megbízható helyről, meg a savanyúságokat is a vecsésiektől, attól jobbat nem tudnék készíteni, felesleges vergődni vele otthon, úgyhogy innentől kezdve csak enni kell a sok gyümölcsöt ami még jön és jókat főzni a zöldségekből:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik a lekvárod, most még éhes is vagyok, hát mit mondjak egyebet ?

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűséges. Én hagyományos módon főzöm, órákig, nem teszek bele zselésítőt. Viszont úgy nagyon "köpköd" a végefelé.

    VálaszTörlés
  7. Ez a legfinomabb lekvár! Egyszerűen napokig enném vajaskenyérrel és jó hideg tejjel! Le a kalappal, hogy így bírod az iramot! A fátok pedig egy csoda, nálunk megint csak pár szem lesz. :(

    VálaszTörlés
  8. Dej ó, hogy nektek van saját , házi barackotok, sajnos mi mindig a piacról vesszük.

    VálaszTörlés
  9. Lányok, eddig én is a piacról vettem, sőt meg is beszéltem itt a helybeli zöldségessel, hogy kell 10 kg annyira nem bíztam a fában, sárgabaracknál nem lehet tudni, és tessék idén először lett ennyi, már a szomszédoknak is adtam egy-egy nagy tállal, hétvégén megint főzöm be a következő adagot.
    Mi is imádjuk, csak ne lenne ennyire meleg, sok bajom van:-))))

    VálaszTörlés
  10. :D Éppen ma tettem fel én is a receptjét, többen írták is megjegyzésben, hogy ők bizony nem hámozzák. Ezek után jövök hozzád és látom, hogy te sem... Ha még lesz lelkierőm hozzá, most már biztosan kipróbálom így is. :D

    VálaszTörlés
  11. Egycsipet, próbáld ki, és rá fogsz jönni, semmi különbség a lekvárok között nincs,mindig úgy készítem ahogy leírtam a képeknél, én még soha nem hámoztam, sajnálom rá az időt, meg általában mikor befőzés van, mindig ilyen piszok meleg van, úgy érzem nem bírnék fizikailag több időt fordítani rá.
    Ma reggel is 9 üveggel főztem be, holnap is lesz még egy pár, de az lesz végre az utolsó, ki vagyok merülve teljesen, nem a munkától, hanem a meleg megvisel, nagyon nem bírom:-))))

    VálaszTörlés