a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. május 30., szerda

A nyár legjobb krumplilevese és mellé a sós tejfölös "lapított"...



A gyümölcsleveseken kívül szerintem ez a nyár legfinomabb, legkellemesebb, legkönnyűbb, legegyszerűbb levese. Hidegen, melegen egyaránt jó. Természetesen Dédimama receptje.
Mellé bármit lehet készíteni, de legjobb valami sós kelt tésztával vagy kenyérlángossal.
A legnagyobb hőségben sem gyomorterhelő, ellenkezőleg.

Én most újkrumplival készítettem, az újjal is valami mennyei, de lehet régivel is.
Ennél a levesnél nincs semmiféle sűrítés, a sűrűje maga a krumpli, ezért kell sok belőle.
Dédiék ezért is hívták "rántatlan krumplilevesnek", náluk ez volt a neve.

Mennyiségtől függően:

1-1,5- 2 kg újkrumpli nagyobb kockákra,
1 egész fej újfokhagyma - vagy régi - a gerezdek lapkára vágva
1- 2 cs. kapor apróra vágva
1-2 nagy pohár tejföl 20 %-os
só bőven
kevés forró zsír és 1 tk. pirospaprika

Egy fazékban odateszem a krumplit, a fokhagymával, a kaporral annyi vízben amennyi levest szeretnék.
Általában sokat főzök, nagy fazékkal, mert 2-3 tányérral eszik mindenki együltő helyében.
Délután meg többször fordulnak a terasz és a konyha között, csörögnek-zörögnek újra a tányérokkal, evőeszközökkel, hiába ez a leves eteti magát.
Sózom bőven, ennek a levesnek sósnak kell lennie, már a meleg miatt is, és a fokhagymának is meg a kapornak is ki kell érződnie.
Amikor puha a krumpli, ez persze hamar megvan, kb.15- 20 perc, egy fém merőkanálba teszek egy kevés, fél kanálnyi zsírt, vagy 1/2 dl olajat, majd a tűzhely másik lángján, takarékon, felforrósítom, óvatosan mozgatva a merőkanalat a láng fölött, majd beleszórok 1 teáskanálnyi pirospaprikát, a kanálkával elkavarom benne, hogy szépen feloldódjon, majd az egész merőkanalat belemerítem a forró levesbe, megsuhantom vele a levest, kicsit sistereg, de rögtön el is kavarom.
Ettől lesz szép színe a levesnek, mert ugye se rántás, se habarás nem kell bele.
Egy tálban simára keverem a beleborított 2 nagy pohárnyi tejfölt, majd egy-két merőkanálnyi forró levessel hőkiegyenlítek és ezek után keverem a leveshez.
Egyet forralok még rajta és kész.
Lehet forrón is enni, de legjobb langyosan, sőt teljesen kihűtve is.



Mellé itt a tejfölös lapított, részletes leírása sós kelt tésztával elkészítve,  itt megtalálható.
A képeit itt mutatom.

De most a pünkösdi hétvégén a kenyérlángos /focaccia/ tésztájával készítettem, isteni volt így is, több tepsi focaccia készült, kolbásszal, hagymával, szalonnával a tetején, természetesen képeket is készítettem róla de valamit rosszul csinálhattam a képek feldolgozása során, mert eltűnt az epres-mascarponés pohárkrémmel, a görög salátával, a sült-tejfölös kelkáposztával, a reteksalátával együtt az összes hétvégén készített fotóm.
Nagyon mérges vagyok, mert jól sikerültek, és nem is értem, hogy mit bénáztam el, de még a fényképezőgép memóriáját is kitörölhettem, vagyis sehol semmi.
Tehát majd újra elkészítem ezeket, hogy megmutathassam.





7 megjegyzés:

  1. Dédimama receptje?...akkor már mentem is! Élek-halok ezekért a régi receptekért! Csak tuti finom lehet, ez nem kérdés...:)

    VálaszTörlés
  2. Ebben halálbiztos lehetsz, de ha elkészíted úgyis tudni fogod. A lapított is az övé meg a leves is, nem bánod meg:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is a krumpli leves az egyik legfinomabb, én a zöldbabot is imádom. A tejfölös lepényed is szuper, ki fogom próbálni. A dédimamák nagyon tudtak főzni, egyszerű de isteni ételeket.

    VálaszTörlés
  4. Igen ez a jó a nyárban, a sok könnyű étel, elég egy leves valami tésztával és kész:-)))
    Dédimama egy zseni volt, szinte a semmiből tudott olyat rittyenteni, hogy mindenki elájult, iszonyúan spórolós volt, de az ételei mind csodásak voltak, a legszegényesebb is, vagy az a leginkább:-))))

    VálaszTörlés
  5. Bosszantó, ha sikerül eltörölni a föld színéről a fotókat, jártam már hasonlóan, gyorsabb volt a kezem... A leves nagyon finom, a lapítottat szeretném alkalomadtán kipróbálni, megkóstolni.

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu már említette előttem: detto ilyen leveskét szoktam főzni, csak akkor, mikor a zöldbab megjelenik a piacon, vagyis van benne a krumplin kívül még zsenge zöldbab is.
    A krumpli mindenhogy isteni, kaporral meg különösen. :) (Ha úgy van hangulatom, néha még pár csepp ecettel kissé savanykásítom is a végén.)

    Anikó, én átnézetném a gépet a gyerekeimmel, mert jártam már én is hasonlóan, iszonyú ideges lettem, aztán kedves párom átnézte a könyvtárakat, és kiderült, máshova mentettem, és megvoltak a képek. Csak nem figyeltem, hogy ő közben valamit csinált a gépen, és más könyvár maradt megnyitva, én meg lementettem oda. Szóval lehet hogy megvannak a képeid?

    VálaszTörlés
  7. Hétvégén nekiugrasztom az egész családot, a férjem addig is átnézi, de ha nem lesz meg, akkor jönnek a gyerekeim majd ők próbálják megkeresni, megáll az eszem, nem tudom mire figyeltem, hova mentettem gőzöm nincs:-))))

    VálaszTörlés