a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. április 29., szerda

2015. április 26., vasárnap

Vasárnapi kényelmes reggeli... kenyérlángossal



Kenyérlángos,  focaccia,  langalló,  pompos,   vagy ahogy tetszik...


Nekem nagyon tetszik és nagyon ízlik, nagyon finom, nagyon laktató, diétára ne is gondoljon senki.
Ezért is gondoltam egy nyugis vasárnapi villásreggelinek egy bögre hideg tejjel, úgy déltájban, majd az ebéd meg ráér délután 4-5 óra körül...

Természetesen Limara receptjét veszem alapul, mint ahogy szinte mindig a kelt tésztákat illetően, már ezt is sütöttem egyszer, mindenki nagy megelégedésére, erről a képek véletlenül törlődtek, de van egy sima, egyszerű változatom is, a receptje itt található
.
Most kicsit eltértem mindkét recepttől, eleve kevesebbet, ill. kisebb darabot szerettem volna sütni, no ez annyira nem sikerült, és vékonyabb tésztával, ropogósra, na ez sikerült is, most nem főtt krumplival és a levével, vagy nem sima langyos sós vízzel, hanem kefírrel dagasztottam be.
A másik nagy változtatás, hogy kivételesen nem géppel, hanem kézzel dagasztottam be a tésztát, mit mondjak elég fárasztó volt, elszoktam a kézi dagasztástól.

Tölteléknek én ezt a puritán, legegyszerűbb, legparasztibb változatot kedvelem a legjobban.
Természetesen mindenki az ízlésének megfelelően bármivel megpakolhatja, sőt még sajtot is reszelhet rá.


Tészta
30-40 dkg liszt szórásokkal együtt
1 tasak élesztőpor
2 tk. só
1 mk. cukor
kb. 2 dl kefír/vagy 2-3 dl langyos víz
1 - 1,5 ek. olaj

... ezt a mennyiséget bedagasztottam, kicsit könnyebb tésztát kaptam, addig kell dagasztani míg elválik a kéztől és edénytől a tészta. Az olajat menet közben, több részletben csorgattam bele.
Ezután a sütőt bekapcsoltam 50 fokra és betettem tálastól kelni, kb. 1 óra kellett, hogy a duplájára dagadjon.
Közben előkészítettem a tölteléket:
2 duci gerezd fokhagyma, áttörve
bő 2 dl tejföl+ 1 ek. olaj

5 dkg szalonna, sima füstölt kenyérszalonna kockázva
5 dkg házi parasztkolbász karikázva
1 kisebb fej vöröshagyma félkarikára vágva
1-2 tk. saját készítésű sós paprikakrém a pöttyözéshez

A tejfölt sóztam és összekevertem a fokhagymával, az összes többit feldaraboltam.
A nagy sütőtepsit bőven kiolajoztam.
A megkelt tésztát kettőbe vettem és egyenként, kézzel az olajos tepsin szétnyomkodtam gondolom formára, lekentem jó vastagon a fokis tejföllel, majd szépen  gusztusosan elrendeztem a további tölteléket rajta.
Hagytam még 20 percig pihenni, kelni a tepsin, addig bedurrantottam a sütőt 200 fokra.
Végül piros ropogósra sütöttem kb. 20-25 perc alatt. Kicsit rusztikusra, falusiasra sikeredett, vastagabb, de ropogós lett a tészta, de talán pont ezért nagyon finom lett.
Mindkettőt három darabra vágtam és hideg tejjel befaltuk.
Na jó, maradt két darabka.

Lehet, hogy ma nem lesz már ebéd délután sem????





2015. április 25., szombat

Spenótos, sajtos, krumplis rakottas...



Finom, könnyű, tavaszias ebéd.
Recept  itt

ha nincs maradék sajtkrém, mert egyébként honnan is lenne, sima besamellel is készíthető, jó fokhagymásan:
5-8  dl tej
5-8  dkg vaj
5-8  dkg liszt
reszelt sajt, sok
3-4 áttört fokhagymagerezd, de lehet több is, aki nagyon szereti /pl. én igen/
só, bors
spenótlevelek, jó sok
3-4 db krumpli nagyon vékonyan karikázva

Besamel készítése: a vajon megpirítom a lisztet és a fokhagymát együtt, majd felengedem a tejjel, fűszerezem és sűrűre főzöm, beleszórom a reszelt sajt felét és ezzel locsolgatom a krumpli és spenót rétegeket, a tetejére mindig besamel kerüljön és a reszelt sajt másik fele.

Ha fagyasztott spenótlevéllel, ha friss spenótlevéllel készítem, mindenképpen forrásban lévő sós vízbe dobom blansírozni 3 percre, majd leszűröm és a leveleket kicsit megvagdalom. Ezután rétegezhető és minél nagyobb mennyiségben annál finomabb.


2015. április 22., szerda

Kedvenc alföldi parasztétkem... az "öreglebbencs"l


Nem  krumplistészta,   nem  slambuc,   nem  lebbencsleves... ill. majdnem...



Öreglebbencs... lebbencs  szaftosan

Ugyanúgy készül, mint a lebbencsleves, de a végeredmény egy sűrű szaft alatta, azaz kevés lével kell felönteni a szalonnazsíron összepirított tésztát és hagymát, ugyanúgy fűszerezni, és csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi, hogy meg tudjon főni a krumpli és a tészta, ehhez 10 perc elég is, ha nagyon elszívná a levet, akkor mindig egy kevéssel pótolni kell.
A végén persze kóstolni, nem sótlan-e, mert a tészta sok sót felvesz, no meg a krumpli is.
Tálaláskor rá kell szórni a kisült szalonnapörcöt, vagy kolbászkarikákat, mert a szalonna mellett jóféle kolbászt is piríthatunk alá.
Bármilyen savanyúsággal vagy salátával tálalható, de tejfölösen sem megvetendő.
Mennyei egy étel. Egyszerűen imádom.



Kora reggeli tavaszi képek a kertről...












2015. április 13., hétfő

Az elmúlt hétvége süteménye...




Vajaspiskóta aszalt meggyel és szilvával

9 tojás
9 ek. cukor
5 dkg puha vaj
vanília aroma
1 citrom héja reszelve
9 ek. liszt
1/2 cs. sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
egy marék aszalt meggy
egy marék aszalt szilva

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét felvertem kemény habbá.
A sárgáját meg a vajat, a cukorral fehéredésig kavartam, ezután öntöttem hozzá egy jó loccsintásnyi vaníliát, és reszeltem bele a citromhéjat.
Végül óvatosan és szakaszosan összekevertem a fehérjehabbal, majd fakanállal egyneművé kavartam a sütőporos, szódás liszttel is.
Sütőpapíros tepsibe öntöttem, tetejét meghintettem az aszalványokkal és 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, de 5 perc elteltével visszavettem 180 fokra, majd kb. 20-25 perc alatt készre sütöttem. Tűpróba !
Hagytam kicsit hűlni, majd deszkára borítottam és lehúztam a sütőpapírt.
Porcukroztam, de csak kihűlés után, majd fel is kockáztam, nos ekkor láttam, hogy nem valami sok benne az aszalt gyümölcs, gondoltam valamivel még izgalmasabbá kellene tennem.
Az utóbbi időben annyi csokimázas sütit készítettem, hogy ebből most nem kértem, eszembe jutott, hogy a télről még van fagyasztott málnám és szedrem, és milyen igazam lett.



Málna és szederszósz... vagy mártás
1 csomag fagyasztott gurulós málna
1 csomag fagyasztott szeder
cukor
2 ek. liszt/vagy étk. keményítő
2 dl tej
2 dl tejszín

Egy megfelelő lábasban a lisztet simára, csomómentesre kevertem kb. 2 dl tejjel, majd felmelegítve besűrítettem, hozzáöntöttem a tejszínt is, és a gyümölcsöket is, kevergetve felforraltam, ha túl sűrű lenne kevés tejjel még beállítható a kívánt mártás sűrűség, közben cukroztam is, mindig csak keveset, állandóan kóstolgatva, mert nem akartam, hogy túl édes legyen, elsősorban a málna és szeder íze érvényesüljön, de azért édes is legyen.
A végeredmény egy nagyon kellemes, krémes állagú szósz vagy mártás lett, bele mártogatva vagy rálocsolva a piskótára ezerszeresre növelte az élvezeti értékét.
Nem is tudom mennyit ettem meg belőle úgy hirtelen-hamarjában-melegében, sokat.
Nagyon finom lett.