a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 17., szerda

Citromos joghurt-torta



Igazi húsvéti torta.
/persze lehet készíteni bármikor máskor is, nyáron a kánikulában például kifejezetten hűsítő édesség, csak akkor nem tojáscukorkával kell díszíteni./

Szinte majd minden húsvétra el is készítem, a család imádja, gyorsan elkészül, egyszerű, könnyű kis süti, pláne a sok sonkázás és egyéb, nehezebb ételek után, kész felüdülés a gyomornak.

Ez a torta sütés nélküli, könnyű, igazi húsvéti sütemény, friss ízű, nagyon meleg nyári napokon is kitűnő hűsítő édesség.
Korán reggel kell megcsinálni, így késő délutánra már jó lesz, mivel több órát hűtőben kell állnia.

Tortaalap:
- a kekszes....15-20 dkg bármilyen omlós, édes keksz, morzsásra törve, 10 dkg vaj olvasztva és a kekszel jól összekeverve.
Kapcsos tortaformát alufóliába csomagolok kívülről, majd a vajas kekszmorzsát belenyomkodom egyenletesen az aljába, beteszem a hűtőbe, míg megcsinálom a krémet.
- Vagy a piskótás... 3 tojásból, 3 ek. cukorral és 3 ek. liszttel, a szokásos módon, kerek piskótalapot sütni, amikor kihűl azt helyezem vissza a kapcsos tortaformába és erre töltöm a krémet.
Igy is tökéletes.

Krém:
2 nagy pohár 0,5 literes natúr joghurtot kiöntök egy nagy tálba, belereszelem 1 nagyobb citrom héját, majd a kifacsart levét, 8 dkg cukrot adok hozzá és vagy 1,5-2 dkg zselatint vagy 1 tasak zselatin fix-et. 
- Ha a zselatinport akkor azt először kevés vízben simára kavarom és összemelegítem /forralni nem szabad!!!/, majd amikor már langyosra hűlt akkor csorgatom állandó keverés mellett a joghurthoz. 
- A zselatinfix használata sokkal egyszerűbb, ugyanis a zselatinfixet csak simán hozzá kell keverni először egy kevés joghurtkrémhez, azzal simára kavarom és csak azután vegyítem hozzá az egészhez.
Majd mindet egyneművé kavarom. 
2-3 dl tejszínt kemény habbá verek és azt is óvatosan a joghurtkrémhez keverem.
Mikor ezzel is megvagyok, a krémet a tortaformába simítom a kekszmorzsára/vagy a piskótára, visszateszem a hűtőbe és fogyasztásig ott is marad. 
2-3 óra minimum szükséges, hogy szépen összeálljon gyönyörűséges tortává.

Tálalás előtt 1 dl tejszínt keményre felverek / ez el is maradhat /, a torta peremére körbe, kis habfészkeket formázok, amibe színes apró cukorkákat teszek, húsvétkor tojáscukrokat, vagy gyöngyszerű tortadíszeket, ha egy kicsit csicsáskodni szeretnék a vendégek vagy a család előtt.
Nagyon kellemes, savanykás, de azért édes és friss, citrom ízű-illatú, könnyű torta, mindenki szereti.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése