a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 15., hétfő

Fokhagymaleves 3 variációban


Fokhagyma leves... sajtosan tejszínesen 1.
...a nagyon nagy kedvenc, megunhatatlan,

látszik hányféle variációban készítem...

/erről az elsőről mindig elfelejtem a fényképet elkészíteni, de majd csak elkészül egyszer/
Hozzávalók:
1 fej fokhagyma pucolva, áttörve
vaj, liszt a rántáshoz
sok petrezselyem apróra, 
só, bors
1 zsemle kockára vágva, vagy toast kenyér szintén kockázva, pirítva
reszelt sajt sok
1-2 dl tejszín

A vajjal és liszttel világos rántást készítek, hozzáadom az áttört fokhagymát, ezzel már csak egyet kavarok rajta - meg ne égjen ! - felöntöm 1,5 liter vízzel, sózom, borsozom. Összeforralom, lassan hozzácsorgatom a tejszínt is és beleszórom a petrezselymet.

Tálalás előtt a kockára vágott zsemlét, vagy a toast kenyérkockákat, egy serpenyőben megpirítom, rászórom a reszelt sajtot, csak addig várok, amíg kezd ráolvadni és máris a tányérba szedett leves tetejére adagolom. 
Hát ilyen egyszerű, imádjuk.

Fokhagyma krémleves 2.
...ez olyan nagyon nem tér el az elsőtől, csak sűrűbb, kiadósabb


1 szál póréhagyma, karikázva /vagy 1 nagy fej vörihagyma, apróra/
3 közepes burgonya, kockázva
1 fej fokhagyma, apróra
kb. 2 dl tejszín,
só, bors
4 db korpás kifli, karikázva
reszelt sajt
bacon szeletek ropogósra sütve

Kevés vajon, vagy olajon az összes hagymafélét megfuttatom, felengedem 1,5 l vízzel, hozzáteszem a krumplit. Sózom, borsozom és puhára főzöm.
Kb.20-25 perc elteltével krémesítem a tejszínnel, majd botmixerrel pürésítem az egészet.
Feltétnek, 1 ek. forró olajon /vagy vajon/ a kiflikarikákat aranybarnára pirítom, rászórom a reszelt sajtot, hogy ráolvadjon kissé, és máris tálalom.
De lehet ropogósra sült baconszeletekkel is kínálni, isteni finom azzal is.

Fokhagymaleves parasztosan 3.
Leginkább akkor szoktam így a levest készíteni, ha tésztát gyúrok, túróshoz, káposztáshoz, krumplishoz, mert a tészta főzőlevét használom leveslének, azzal valami frenetikus, mert jó lisztes és nagyon fokhagymás, a végeredmény pedig maga a csoda.

De elkészíthető simán fokhagymás, lisztes, pirospaprikás rántással is.... belefőzve valamilyen készen vett levesbetét, vagy saját kezűleg beleszaggatott nokedli, amit csak szeretünk. Már főztem apró nokedlival, nagyon finom úgy is.


1 fej fokhagyma, apróra vágva
olaj,  pirospaprika
tészta főzőlé vagy simán csak lisztes rántás és víz
só, bors,
levesbetét:
-a frissen kifőtt tésztából egy-két merőkanálnyi,  vagy
-kész gyufa tészta,  vagy
-apró nokedli 1 tojásból és annyi lisztből amennyit felvesz
tejföl bőven... ez elmaradhatatlan

Kevés olajon dinsztelem a fokhagymát, meghintem pirospaprikával...
... és ráöntöm a tészta főzőlevét
...vagy, rászórom a lisztet, együtt pirítom kissé de csak világosra, majd hozzáadom a pirospaprikát és  felöntöm 1,5 l vízzel. Felforralom,  és megy bele a kész gyufatészta, sózom, borsozom, egyet-kettőt rottyan, tésztát kóstolom, hogy jó-e és kész is.
...vagy, közvetlenül a rántásos leveslébe beleszaggatom az apró nokedlit, sózom borsozom, 2-3 perc alatt puhára fő és szintén kész.
Bármilyen betéttel csodás egy leves

Mindenki tányérjában jó nagy adag tejfölre tálalom.
Főzelékek, tészta ételek előtt kiváló leves.
Nem beszélve arról, hogy minden variációjában egészséges, a sok fokhagymától !!!
Nekem nagy kedvencem, de az egész családnak is.




1 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik mindegyik variációd, szeretem a fokhagymáááát!!! Ilyen leves formátumban nem találkoztam vele.

    VálaszTörlés