a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. május 6., csütörtök

Saláták... minden évszakban


Jöjjenek a kedvenc salátáim.
A salátaönteteket külön fejezetben írom, csak ötletnek, mert annyira ízlés kérdése, hogy ki, mit szeret, kinek, mi esik jól.


Tavaszi zöldsaláta

1 db fejes-saláta, levelei falatnyi darabokra tépkedve
2-3 cs. retek, negyedelve
2 cs. újhagyma, zöldjével együtt darabolva
4 db főtt tojás, negyedelve
2-3 levél medvehagyma, apróra metélve

Öntet pl.: szerintem vinaigrette



Fejes saláta
leveleire szedve, megtépkedve

Öntet pl: víz, cukor, ecet, só keveréke
vagy: joghurt, fokhagyma, só, bors keveréke


Uborkasaláta

1-2 kígyóuborka /vagy fürtös/, legyalulva
1-2 gerezd fokhagyma
só, 2-3 ek.cukor, 3 dl víz, 2-3 ek.ecet /10%/



Uborkasaláta tejfölösen

1-2 db kígyóuborka legyalulva
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
2 dl tejföl, 20%-os


Nyári zöldsaláta

1 fej saláta, leveleire tépkedve
1 kígyóuborka vagy 3-4 db fürtös uborka, negyedelve
2 fej hagyma szálasra vágva vagy 2 cs. újhagyma zöldjével együtt darabolva
4-5 db paprika csíkokra metélve
4-5 db paradicsom negyedelve, ha kicsik lehet több is

Öntet pl.: 0,5 l víz                vagy    vinaigrette
4-5 ek. ecet
4-5 ek. cukor
csipet só




Sárgarépa saláta

1 kg sárgarépa reszelve
1 cs. friss petrezselyem, apróra vágva

Öntet pl.: 0,5 l víz
4-5 ek. ecet
4-5 ek. cukor
csipet só


Tzaziki 

1-2 db kígyóuborka lereszelve
1 cs. friss kapor, apróra vágva

Öntet: só, fokhagyma, sűrű joghurt vagy tejföl keveréke


Őszi saláta

1 db kígyóuborka, negyedelve
1 db fejes-saláta, leveleire tépkedve
3 db zöldpaprika, karikázva
3-5 db paradicsom, negyedelve
2 db alma, kockázva
1 marék dió, durvára, darabosra törve
tk-nyi tökmag, lenmag, napraforgómag

Öntet pl.: vinaigrette a legjobb nekem, de ez ízlés kérdése.




Téli saláta- Tökmagolajos, hagymás savanyúkáposzta

0,5 kg savanyúkáposzta, kicsit megvágva, nem szabad kimosni!!!
1 db vöröshagyma, szálasra vágva
kevés pirospaprika hintve rá, a színe miatt
1-2 ek tökmagolaj vagy étolaj, vagy olívaolaj tetszés szerint

Mindent jól öszekeverni és állni, érni hagyni.
Sültekhez, disznótoroshoz különösen finom, de magában friss kenyérrel is jó.


Rizssaláta /hideg/

1 bögre rizs
főzőlé: a szokásos, cukros-ecetes salátalé
1-2 cs. újhagyma, zöldjével együtt
1-2 db zöldpaprika, kockázva
1/2 db citrom frissen facsart leve
1 cs. petrezselyem, apróra vágva
1 ek.olaj

A rizst kevés olajon átpirítom, sózom, majd felöntöm a szokásos salátalé-keverékkel /víz,ecet,cukor,só/ és puhára főzöm. Hagyom kihűlni.
Egy jó nagy tálban összekeverem az apróra vágott paprika-kockákkal, újhagyma-karikákkal, locsolok rá 1 ek.olajat, és 1-2 órára behűtöm.
Fogyasztás előtt meglocsolom citromlével és megszórom petrezselyemmel.
Például nyáron, töltött csirkecomb kiváló körete, vagy grillhúsok mellé kitűnő.
Nagyon szeretjük.



Caesar saláta, ahogy én szeretem és készítem

1 db csirkemell, apró kockára vágva és gyros fűszerkeverékbe forgatva
Közvetlenül étkezés előtt, forró olajon, hirtelen lesütöm.

1 db jégsaláta vagy fejes-saláta csíkokra metélve
1 kis fej vörihagyma, apró kockára vágva
1 kígyóuborka, kis kockára vágva
1-2 paradicsom szintén kis negyedekre darabolva
Tálalás előtt összekeverem, picit sózom.
1 főtt tojás/fő kettévágva /elmaradhat/

Toast kenyér /személyenként 2 db, átlósan felvágva/, fokhagymás olajon megpirítva, szintén
tálalás előtt készítve.

Öntet:1 nagy doboz kefír vagy joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma áttörve, só keveréke

vagy: 1 tojás + 1 tojássárgája, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 4 dl olívaolaj keveréke, turmixolva,
míg tejfölsűrűségű nem lesz.

Tálaláskor tányérra halmozni a salátát, tetejére szórni a sült csirkekockákat, mellé támasztani a pirított kenyérháromszögeket és meglocsolni valamelyik öntettel. 
Isteni finom.
Jó vendégségre is, de csak úgy, könnyű vacsora vagy ebéd is.


Zöldbabsaláta

0,5 kg zöld színű ceruzabab, enyhén sós vízben, roppanósan puhára főzve. Kihűteni.
3-4 db paradicsom apró kockára vágva, majd összekeverve a babbal.

Öntet: 2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olívaolaj
só, bors
1 cs.petrezselyem apróra vágva

Jól behűtve, öntettel meglocsolva, nagyon finom grillhúsok mellé, de köretnek is, sőt önmagában is.
Fagyasztott babbal is lehet készíteni, de nehogy túlfőzzük!!!



 Káposztasaláta

Nyáron:
1 kis fej káposzta, szálasra gyalulva, lehet fele-fele arányban, lila káposztával is keverve, egy nagy tálban, 1 db vöröshagyma szálasra vágva, összekeverve, sózva.
Salátalé: 4 dl víz, 4 ek.cukor, 4 ek.ecet, kömény - ezzel leöntve a saláta, 1-2 órát hűtőben érni hagyni.

Télen:
Minden a fentiek szerint ugyanúgy, csak a lét felforralva ráönteni a káposztára, és fogyasztás előtt 1-2 órát állni hagyni.


És lehet lilakáposztából is ugyanígy elkészíteni a salátát, csodafinom és egészséges nagyon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése