a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. május 10., hétfő

Töltött paprika paradicsomszószban





Színében, illatában, ez már olyan nyári hangulatú étel.
Nálunk a lecsóval, gyümölcslevesekkel, tökfőzelékkel, töltött karalábéval egyenértékű.
Ezalatt azt értem, hogy egész nyáron, hetente, kéthetente, biztosan szerepel a repertoáron, a többivel együtt, felváltva. Hidegen-melegen, tökmindegy, csak legyen.
Megjegyzem télen is főzöm rendszeresen, jó, talán nem annyira sűrűn, mint tavasztól őszig, de olykor-olykor bizony igen.

1/2 kg darált sertéslapocka vagy comb
1 fej kicsi vöröshagyma, apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma, szintén apróra vágva
1 db tojás
2 maréknyi kerekszemű rizs
só, bors, 1 ek. pirospaprika
1 l paradicsomlé + víz
5-6 db töltenivaló paprika
1 db kicsi zellergumó, negyedelve
1 jókora szál zellerzöld, szárával együtt felaprítva
cukor
olaj, liszt a rántáshoz




A darálthúst összekeverem a vöröshagymával, fokhagymával, a rizzsel, sózom, borsozom, rászórom az 1 ek. pirospaprikát, ráütöm a tojást, és tiszta, vizes kézzel összegyúrom.
A paprikákat kicsumázom, majd megtöltöm a hússal, és egy nagy lábasban egymás mellé leteszem. A kimaradt húsból kis gombócokat formázok és a paprikákra, vagy melléjük rakom.
Felöntöm a paradicsomlével és annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Sózom, rádobom a tisztított, negyedelt zellergumót és a zöldjét, a szárával együtt.
A zeller csodás ízharmóniában van a paradicsomos ételekkel, én mindegyikbe teszek is .
Az egészet puhára főzöm, ami kb. 1 óra.
Ha megfőttek a gombócok - egyet kettőbe kell vágni, kóstolni és rögtön kiderül - szűrőkanállal kiveszem egy nagy tálba az összes tölteléket.
Rántást készítek, olajon a lisztet megpirítom, majd a paradicsomos lével kiegyenlítve, simára kavarva, besűrítem a főzőlevet.
Ennél az ételnél, kivételesen azt szeretem, ha tejföl-sűrűségű a szósz.
Jól kiforralom, ha kell még, sózom és persze cukrozom, mert mi édesen szeretjük.
A főtt zellerdarabokat kidobom, mert csak az íze miatt kellett, a zöldje maradhat.
Az összes tölteléket visszahelyezem a szószba és még egyet rottyantok rajta.
Tálalom főtt krumplival vagy csak friss puha kenyérrel, melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Nálunk hatalmas kedvenc, egyedül Kata lányom nem rajong érte, neki ilyenkor mást készítek, ő a töltött karalábéért rajong, általában egyszerre készítem ezeket a töltött finomságokat, mi a férjemmel mindkettőt nagyon... nagyon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése