a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 20., péntek

Birkapörkölt bográcsban







Megint szülinapozunk, most a férjemnek van.
Ennek örömére bográcsban főzünk, pontosabban a férjem és édesapám főzi a birkapörköltet, én csak előkészítem a nyersanyagokat, a köretet, és a salátát viszont én készítem és természetesen sütök valami finomat.

2 kg birkahús, szép sovány, felkockázva
1 kg körüli birkacsont, húsos /oldalas,gerinc/, kisebb darabokra hasítva
4-5 fej vöröshagyma, kockázva
1 fej fokhagyma, szeletekre aprítva
1 hegyes erős zöldpaprika
1 TV paprika, kockázva
1 ek. erős pista
2-3 ek. zsír
pirospaprika
1 ü száraz vörösbor




Jó kis tűz készült a bogrács alá, zsír felolvasztva, rá a rengeteg vöröshagyma, zöldpaprikák, dinsztelés. Mikor a hagyma üveges, meghintve pirospaprikával bőven, rá a hús és a csontok. Jól összekeverve, pirítva, míg egy kis levet enged a hús. Hozzáadva a fokhagyma, erős pista majd a vörösborral felöntve. Igy hagyva, rotyogni 3-4 órát, addigra csodálatosan omlós, puha lesz a hús, és rövid, sűrű szaftja lesz.
Hiába ilyesmihez a férfiak /is/ értenek, a tűz készítéséhez, akik egyébként azt sem tudják hol a konyha, de ha bográcsozásra kerül a sor, vagy parázson hússütésre, előtör belőlük valami ősi, atavisztikus tudás.
A végeredmény csodálatosan finom lett




Köretnek, "sóba-vízbe" főtt krumpli és vöröskáposzta saláta lett hozzá.

Káposztasaláta
1 kisebb fej lilakáposzta vékonyan szeletelve vagy gyalulva
só, bors, őrölt kömény
1 vöröshagyma félkarikára vékonyan felszeletelve
öntet: a szokásos ecetes-cukros salátalé









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése