a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 14., kedd

Töltött tök... 1. variáció





Az egyik legfinomabb, gyomorkímélő, könnyű, nyári zöldséges étel.
Persze télen is készítem a zöldségeket így töltötten, rakva, fagyasztott zöldbabbal, karfiollal, kelkáposztával,de a nyári frissel az igazi mind.
Nagyon szeretem.

Töltelék:
1/2 kg darálthús
1 maréknyi rizs /de el is maradhat/
1 db vöröshagyma, kockára vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
só, bors, olaj, pirospaprika

2 db zsenge tök



Besamel mártás:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 l tej
15-20 dkg reszelt sajt
só, bors

Először is pörköltet készítek a szokott módon. A vöröshagymát megpirítottam, hozzáadtam a darálthúst, majd amikor az is jól átpirult, meghintettem nagyon kevés pirospaprikával, épp csak színe legyen., és egy pici vizet öntöttem rá a pároláshoz. Hozzáadtam a fokhagymát is, sóztam, borsoztam, puhára főztem. A végére sűrű szaftjának kell lennie.
Közben a marék rizst kevés olajon szintén megpirítottam, majd vízzel felöntve puhára főztem.
Amikor mindkettő kész lett, összeöntöttem és jól összekevertem.
Egyébként a rizs nem létfontosságú benne, inkább csak a kiadósságát növeli, el is maradhat, jó csak hagymás hússal is.
A tököket meghámoztam, mindegyiket hosszában kettévágtam, belsejüket kivájtam, forrásban lévő sós vízben pár percig előpároltam, ez azért is fontos, mert ha ez nincs, akkor túl sok "vizes" leve lesz a végére a tepsiben a cuccnak, akkor azt le kell önteni, bár felhasználható a kaporszósz higításához például, semmiképp ne öntsük ki.
Egy nagy tepsiben egymás mellé raktam a blansírozott tökdarabokat és a rizseshússal megtöltöttem.
A besamelhez egy nyeles lábasban odatettem a vajat felolvadni, majd rászórtam a lisztet, kicsit összepirítottam és végül hozzáöntöttem a tejet, sóztam, borsoztam és jó sűrű mártássá főztem.
A végén egy marék reszelt sajtot is kevertem hozzá, ami felolvadt benne.
Ezzel locsoltam meg a töltött tököket, jó bőven, majd a tetejükre még rászórtam a maradék sajtot.
Forró sütőben kb. fél óra alatt piros ropogósra sütöttem.
Kaporszósszal bőven meglocsolva tálaltam.
Kaporszósz receptje  itt.
Nagyon, nagyon finom lett.
Rengeteget tudok enni belőle, hidegen is jó.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése