a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. december 28., szerda

Karácsonyi süteményeim 1. Oroszkrém torta


Természetesen a bejgli /egy diós, egy mákos/,  zserbó /egy nagy tepsivel/ és moszkauer /egy tállal/ mellett még, mert ezek az állandóak, ezeknek mindig lenniük kell, úgyis mondhatnám enélkül a hármas nélkül nálunk nincs karácsony.
A többi minden évben változó, épp amihez kedvem van, vagy még soha nem készítettem alapon, szóval újdonságok, amikből lehetnek őrületesen nagy fiaskók is.
Hát lettek is.

Először azt mutatom ami sikerült és nagyon finom lett:



Oroszkrém torta
Mindent Duende leírása alapján csináltam, köszönet érte, nagyon finom lett.

-egy kerek piskóta szokás szerint megsütve, / de lehet kész is /  négybe vágva vízszintesen

-Öntet: ezt én gondoltam ki hozzá, mármint a piskótához, nagyon bevált
1 dl víz
1-2 dl rum
5 dkg cukor
1 citrom héja

-Vaníliakrém:
4 tojássárgája
25 dkg cukor
3 vaníliarúd kikapart magja /vagy 3 tasak van.cukor/
1 citrom reszelt héja

-hozzá még a vaníliakrémhez:
4 tojásfehérje kemény habbá
15 dkg mazsola rumba áztatva
50 dkg mascarpone
1 tasak zselatinfix

-Tejszínhab réteg
1/2 l tejszín
10 dkg cukor
1 tasak zselatinfix

Először az öntetet készítettem el, mindent összeraktam egy lábaskába és összefőztem, majd kihűtöttem és minden piskóta réteget belocsoltam, mielőtt a krémeket rákentem.
Ettől isteni illatos, szaftos lett a tészta és nem szárad ki, több napon át sem.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliamagokkal és a citromhéjjal jól és sokáig kevertem gőz fölött addig míg besűrűsödött. Ekkor félretettem langyosra hűlni.
Ezalatt felvertem a tojásfehérjét kemény habbá.
Amikor meghűlt a tojáskrém az összes többi hozzávalót is belekevertem, a mazsolát, a mascarponét, a zselatinfixet, végül a tojásfehérjehabot óvatosan, egyneművé.

A tejszínt is a cukorral és a zselatinfixel kemény habbá vertem és felváltva a vaníliakrémmel a piskótára rétegeztem, tehát nem kevertem össze a krémmel, hanem egy tálra helyeztem a legalsó piskótakorongot, jól belocsoltam az öntettel, erre jött egy réteg vaníliakrém, majd erre egy réteg tejszínhab, megint piskótalap, öntet, krém, tejszínhab és így tovább.
A tetejére ugyanígy, és az oldalát is krémmel kentem. Ment a hűtőbe.

Nálam 1 éjt pihent a hűtőben a felvágásig, őrületesen jó lett, jól összeértek az ízek, végtelenül könnyű, krémes és habos lett, minden falat egy vaníliafelhőként olvadt szét az ember szájában.
Az egyik gyerekem, aki ki nem állhatta, mert eddig csak a cukrászdait ismerte, abból is a rosszabb fajtát, egyfolytában dicsérte és ette.
Ezt a tortát biztosan többször fogom még elkészíteni, de csak különlegesebb alkalmakra, szerintem nem szabad gyakori készítéssel  hétköznapivá degradálni.
Egyébként könnyű elkészíteni, semmi komplikáció nincs benne, a végeredmény nagyon finom, és mint megtudtam netes bóklászásaim során Wiseladytől, ennek a tortának semmi köze az oroszokhoz  /pedig sokáig azt hittem biztosan valami orosz nagyhercegnőnek találták ki /,  nos nem,  hanem egy Oroszi János nevű magyar cukrász találmánya ez a sütemény.







12 megjegyzés:

  1. Nagyon finomakat sütöttél! Guszta ez a torta biztosan nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  2. Kössz Évi, finom volt igen:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Ezt én is kipróbálom egyszer!! Mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Barbikám, ez az, nyugodtan megcsinálhatod, tökéletes Duende receptje:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Húúúú, de örülök, hogy ilyen jól sikerült Anikó! Csodásan néz ki!!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Duende a recepted, mint mindig szuper és tökéletes volt, a süti meg isteni volt:-)))))

    VálaszTörlés
  7. kedves Aniko, nekem csak zselatinporom van, amit elvileg vizben kell feloldani. megirnad, hogy azzal hogyan kell kesziteni ezt a gyonyoru tortat? koszi, Irma

    VálaszTörlés
  8. Irma jobban jársz, ha veszel 2 tasak zselatin fixet, sokkal egyszerűbb, nem kell vele semmit pancsolni, oldani, melegítgetni, egyszerűen csak hozzászórod ahogy leírtam, a zselatinport meg felhasználod majd máshoz, amihez majd az kell, sokáig eláll.
    Majd meglátod milyen finomság lesz az egész:-)))))

    VálaszTörlés
  9. szia Aniko, koszonom! kulfoldon elunk is itt sajnos nincs zselatinfix, szoval marad a "pancsolas". jovo7en keszitem, mar nagyon varom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irma így már más a helyzet, akkor a következőt csináld, 1 evőkanálnyi zselatinport keverj el 1/2 dl hideg vízben oldódásig, állandó kevergetés mellett egy kissé melegítsd fel egészen kis lángon, de ne forrald fel! hagyd picit visszahűlni langyosra, ezt az ujjaddal már tudod majd érzékelni, de még folyós legyen, ez fontos !!! nehogy összeálljon kocsonyává !!!, és így langyosan-folyósan keverd bele a felét a krémbe, a másik felét a habba, de gyorsan kell dolgoznod vele, mert ha összeállna kocsonyává esetleg akkor egy nagyon pici langyos vízzel megint ki kell keverni folyóssá, de ezt már nem kell melegíteni !!!
      Legjobb, ha addig kész a krémed és akkor gyorsan jöhet a zselatin készítése, amíg visszahűl akkor verd fel a habot, na ezért írtam azt, hogy jobban jársz a zselatin fixxel mert, mert azzal nincs semmi pancsolás.
      Olyan helyen vagytok ahol a dr.oetker zselatin fixet nem lehet kapni ? nem ismerik?
      Irma feltétlen írd meg, hogy sikerült, mert kíváncsi vagyok, nagyon drukkolok, hogy jó legyen, egész biztos sikerülni fog, azért nem akkora ördöngösség, csak kell hozzá kicsi gyakorlat. Menni fog, nyugi :-))))
      Várom a jelentkezésedet:-)))))

      Törlés
  10. szia Aniko, elkeszult, isteni finom, konnyu, habos lett, en meg tobb vaniliat tettem bele - bourbont, a toljaskremen valtoztattam ,mert nekem nem olvadt el a cukor, igy adtam hozza egy kis tejet. ha megtalalom a mail cimedet, kuldok fotot, meseszep lett, a leendo ferjem szuletesnapjara keszitettem, oriasi oromet szereztem vele. es valoban, ahol elunk, itt nincs sok dr oetker termek, nemhogy zselefix :) koszonom a segitsegedet ismet, a recept szuper!

    VálaszTörlés
  11. Irma nagyon örülök, hogy sikerült, szép és finom lett, örömmel ettétek, külön köszöntöm a férjedet a szülinapja alkalmából:-))))
    nagyon köszönöm, hogy az én receptemet választottad, megtisztelő, ezért érdemes blogot írni, recepteket feltenni:-))))
    további jó nézelődést és kipróbálást kívánok a receptjeim között, remélem találsz majd többet is, amit érdemesnek ítélsz az elkészítésre:-))))
    Köszönöm, hogy visszajeleztél:-))))
    email címem: palboros@pr.hu

    VálaszTörlés