a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. március 24., hétfő

Csirkecombok sajtszószban sütve.... vasárnapi ebédre




Nagyon nagy kedvenc nálunk, évek óta, pontosan 2011. tavasza óta, amióta csak megláttam Szepykénél ezt a receptet.
Finom, kiadós, végtelenül egyszerű, minden van benne, amit csak szeretünk, ill. egy soha nincs, a zöldborsó, fogalmam nincs miért felejtem ki, de eddig mindig kifelejtettem. 
Aztán persze fogadkozom, hogy majd legközelebb....
Legközelebb megint kimarad....
Pedig szeretem a zöldborsót, nem is értem....
Orvosi eset vagyok?


1 kg csirkecomb felső, bőre nélkül
1 db csirkemellfilé kockázva
csirke fűszerkeverék, só, bors
kevés zsiradék: olaj v. vaj

A húsdarabokat befűszerezem, majd abban a sütőtálban/tepsiben amiben véglegesen sütni szeretném felhevítem az olajat, a fűszerezett combdarabokat jól lepirítom mindkét oldalukon, majd a csirkemell kockákat is - na itt kellene rászórnom a kb.10-20 dkg zöldborsót, akár frisset, akár fagyasztottat, de ugye itt valamiért mindig filmszakadásom van és elfelejtem - majd félreteszem.

Sajtszósz
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 l tej
só, bors
30-40 dkg reszelt trappistasajt



Egy másik, mély edényben felolvasztom a vajat, rászórom a lisztet, kicsit összepirítom, majd felöntöm a tejjel, sózom, borsozom, azaz besamelt készítek.
Sűrűsödésig kavarom és hozzászórom a rengeteg reszelt sajtot is, amikor összeolvadt, ráöntöm a sütőtálban várakozó csirkedarabokra, amiket a szósz teljesen ellep.
180 fokos sütőbe teszem fedetlenül és hagyom, amíg szép aranybarnára nem pirul a teteje.
Ez kb. 30-40 perc.
Vagy krumplipürével vagy petrezselymes rizzsel tálalom, most éppen rizzsel,  és a hagyományos cukros-ecetes lével elkészített zöldsaláta illik hozzá nagyon.
Őrületesen finom.

Van ám egy másik variáció is, mégpedig Csirkecombok tejszínben sütve, vagyis nem besamellel öntjük le, hanem fél liter tejszínnel /de nem főzőtejszínnel hanem zsíros habtejszínnel !!!/  a fűszeres, körbepirított csirkecombokat /vagy csirkemellkockákat/ és csak a tetejére szórunk reszelt sajtot, majd így sütjük piros-ropogósra.
Ezt is szívből ajánlom, mert nagyon finom, pláne sok zöldsalátával.
Ezek már tavaszias fogások kéremszépen. 








1 megjegyzés:

  1. Juj ez olyan mint a sajtos besamel mártás, istenien néz ki!!! Most nagyon megéheztem, nincs ebédünk, este összedobok valamit. Öröm ránézni a képekre!!! :)))

    VálaszTörlés