a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. április 3., csütörtök

Az őstermelői piac és egy magán tejgazdaság hozadéka....




Egyszerűen nem tudok betelni ezzel az összeállítással, amit a képeken láthattok, minden nap egyszer biztosan eszem, de van, hogy kétszer is.
Szombaton voltam az újonnan megnyílt tatai őstermelői piacon, ahol kb. 3 fő őstermelő volt, egy almás, egy pék és egy virágos. Megjegyzem gyönyörű almákat árultak és szépséges virágokat, a péknél meg olyan ropogós és friss volt a zsemle és olyan foszlós a cukros kalácska, hogy ihaj. Naná, hogy vettem.
Az összes többi ott lévő árus szerintem Budapestről a Nagykőrösi útról hozza az áruját, mert nálunk ugye olyan őstermelő nincs aki banánt és ananászt termel, mert hogy ilyeneket is árultak az egyéb zöldségek mellett.
Jó, most nyílt meg még csak, még híre kell, hogy menjen a környékbeli falvakba, hogy van egy ilyen piac itt, Tata szívében, szóval ne legyek telhetetlen, örülök, hogy egyáltalán ez valakinek eszébe jutott itt, hogy nagyon kéne egy ilyen piac ide.
Ne tudjátok meg a tatabányai piac is mekkora, tiszta röhej, picike, zavaros, átláthatatlan, kényszerből bezsúfolták 3 lakótelepi ház közé, egy ekkora városnak, egy megyeszékhelynek !!
Egy ilyen városnak vásárcsarnoka kellene, hogy legyen.
Bezzeg a multik egymás mellett sorakoznak Tatabánya "főutcáján", mondhatnám azt is, egymás sarkát tapossák, de ki akar náluk venni a ki tudja honnan hozott zöldségekből, gyümölcsökből, amikor itt van a sokkal jobb ízű és friss hazai.
Múltkor az egyiknél néztem a citromot, mert hála az égnek kötelező kiírni, hogy mivel kezelték, a felsorolás olyan hosszú volt, annyi E-betűs számmal megspékelve, hogy rémülten dobtam vissza az egészet, inkább sose lássak citromot. Biocitromot én csak külföldön láttam a fákon, itthon még nem volt hozzá szerencsém.
Citromból mindig azt veszem meg amit, csak egyvalamivel kezeltek a leírás szerint, azt is 1 óráig áztatom, folytonosan cserélve a vizet és sikálom dörzsi szivaccsal, csak remélni merem, hogy ez hatékony és nem mérgeződünk.
Biopiac az itt nincs, sajnos.
Jó, lehet picit drágább a hazai, de megéri



Szóval az angolszalonna, mint egy álom, olyan puha és ízletes a páctól, meg a friss ropogós retek, no meg az újhagyma, ezek mind a piacról vannak.
Kivéve a friss, fehér, sós tehénsajtot, ez a legnagyobb gyöngém, ennek egyszerűen nem tudok ellenállni, amit egy környékbeli farmról, egy magángazdaságból hoznak helybe, ide nekem, ha rendelek, márpedig rendelek, mert nagyon finom, házi tej, frissen köpült vaj, túró, tejföl, más egyéb sajtok, sajtkrémek, natúr és ízesített is, kakaó, joghurtok, kefírek szintén natúran és ízesitve, többféle kapható.
Van tojás is, sőt füstölt áru is, ezeket majd ki kell még próbálnom.
A tej például jóval olcsóbb, mint az üzletekben kapható.
És a többi sem drágább, mintha az üzletben venném meg, de micsoda minőségi különbség van.
Nagyon örülök ennek a fejlődésnek itt a környéken és imádom, hogy mindent házhoz szállítanak, nem kell cipekednem.








4 megjegyzés:

  1. Nálunk itt a II. kerületben Budán a Marczibányi téren van biopiac egy hónapban egyszer. Nem olyan régen kezdték el. De az őstermelői piacok is jók, valóban örülhetsz, hogy nyílt ilyen nálatok. Minden sokkal finomabb mint azok a termékek amit kitudja honnan hoznak be az országba, mert nem csak az EU-ból hozzák, hanem távolabbi országokból is. Én is nagyon megnézem, hogy mit vásárolok.

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom a piacot,és az ott beszerzett finomságokat:)
    Nálunk elég nagy paic van szombatonként,és mivel mi is kinnt vagyunk,már mindenki ismer és mindig a legszebb portékát kapom.Amúgy még az "őstermelők"közül is elég sokan mutyiznak.De aki rendszeresen jár és figyel,azt nem tudják becsapni.
    (pl.sok éve az egyik öregúrtól egyszer megkérdeztem,hogy még a következő héten is lesz-e a fehérhúsú barackja,s nem tudta megmondani.Valószínű,hogy nem az ő fáján termett,aztán azóta kiderült számomra,hogy ugyan sok mindent megtermel,de az áruja egy részét úgy veszi.Sokszor éppen azt ami akciós a multinál).
    De lassan változik a szemlélet,és talán többen eljutnak oda,hogy nem a minőségi ételen kell megspórólni a legújabb tévécsoda árát.És akkor nem fogják sajnálni,ha kicsit többet fizetnek a girbe-gurba,kiskertekben megtermett,de zamatos zöldség és gyümölcsfélékért.
    Akinek meg jó a műszalonna meg műzöldség az mehet a multikhoz...

    Kívánom,hogy kiforrja magát a piacotok,és egymásra találjon sok tisztességes kistermelő a portékáját megbecsülő, finomra igényes vásárlóival.Mert akkor mindenki jól jár.

    VálaszTörlés
  3. Lívia Budapesten minden könnyebben elérhető és beszerezhető, ismerem a Marczibányit is meg a MOM-nál lévőt is, egyik jobb, mint a másik, de hát innen nekem az már elérhetetlen.
    Remélem ez a kicsi piac itt kiforrja magát és egyre változatosabb lesz, egyre több kisöreg hozza majd el a kis terményét, lelkes vásárlójuk leszek:-)))))
    Tudom, hogy nemcsak az EU-ból hoznak, ilyenkor tavasszal például a friss zöldpaprikát Marokkóból, hát nem vagyok benne biztos, hogy annyira figyelnek az élelmiszerbiztonságra. Szóval nagyon meg kell nézni mindent:-))))

    Tálaló egészen biztos vagyok benne, hogy lassan változik majd a szemlélet, és egyre jobban megéri majd mindenkinek nem átverni a vevőt, csak attól félek, hogy kihalnak ezek a kisöregek akiknek mindenük a kiskertjük, ott bogarásznak reggeltől-estig és tavasztól-télig, a fiatalok meg nemigen akarnak majd ilyesmivel törődni, mert azt hiszik, ha kimennek külföldre pincérkedni, meg ételfutárkodni, meg ki tudja milyen himi-humi állásokból megélni, az könnyebb, mint a kertben termelni. Természetesen, most nem az egyetemet végzett, komoly szakmákkal rendelkezőkről beszélek, bár lassan azoknak is jobban megéri külföldön elhelyezkedni. Szomorú.
    Szóval azért bizakodó vagyok, meg reménykedő, bár, ha most körülnézek nincs sok okom rá:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos igazad van,én is 70-80 éves nénikéknél,bácsiknál vásárolok.Ha ők kihalnak nemigen lesz utánpótlás.
      Pl.tyúkot,haszonállatot az újabb városrészekben mint a miénk is nem szabad tartani.Normális dolog ez????Igaz nem is nagyon jutna eszébe senkinek,még azt is furcsán nézte egyik-másik szomszédunk,hogy tuják meg sok fű helyett,nekünk tenyérnyi kiskert,meg néhány gyümölcsfa van az udvarunkban.

      Törlés