a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. július 2., szerda

Szilvakompót készült...



Nagyon szeretem a kompótokat, csak úgy magukban is, de sültek mellé is, krumplipüré mellé is.
Na ezzel teljesen egyedül vagyok a családban, nálunk senki nem szereti sült csirkecomb, vagy főtt marhahús mellé enni, a családom a salátákat, savanyúságokat részesíti előnyben.
Tehát magamnak készítem ezekkel az üvegekkel, bár télen a férjem néha, nagy ritkán eszik egy kis kompótot, de kizárólag csak a kedvemért, mert annyira szívesen ajánlgatom neki, nincs szíve nemet mondani, pedig nem rajong érte. Tudom.
Tavalyról még van pár üveg körte, és őszibarack eltevésem, majd elkopnak azok is, együtt ezekkel a finom kis szilvácskákkal....



Természetesen az idén dívó régi-új módszer szerint tettem el, nem előre elkészített sziruppal, hanem az alábbiak szerint:
...azaz alaposan tisztított üvegekbe teszem a szintén alaposan megmosott gyümölcsöt, minden üvegbe helyezett adagra szórok 1 ek. cukrot, 1 mk. őrölt szegfűszeg és fahéj keverékét, valamint egy mini késhegynyi szalicilt.
Minden üveget feltöltök hideg vízzel odáig amikor elkezd beszűkülni az üveg nyaka, majd celofánt helyezek rá és a csavaros tetővel lezárom.
Nagy lábasba helyezem az üvegeket és feltöltöm annyi vízzel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, majd felforralom, takarékra veszem a lángot és addig dunsztolom, amíg buborékok nem jelennek meg az üvegben, magyarán felforr benne a fűszeres víz.
Ekkor elzárom, kiemelem az üvegeket, körbetörlöm, vigyázni kell, mert tűzforróak, és a nappaliban az egyik kanapé sarkában már előre elkészített több plédes fészekben, szépen egymás mellé helyezem az összeset.
Több réteg takaróval vannak alul-felül-oldalt, mindenhogyan bebugyolálva és ott fognak kihűlni, ki tudja hány nap alatt, majd időnként tapogatni fogom.





Készítettem azonnal fogyasztható kompótot is egy nagy lábassal, az alábbi fűszerkeverékkel, most hűl az is, estére meg is kóstolom majd...
Olyan, mint egy sűrítés nélküli gyümölcsleves... jól behűtve isteni finom...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése