a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 14., vasárnap

Kolozsvári rakott káposzta... azaz ... Erdélyi rakott káposzta...



Nagyon jó étel, finom, laktató egytál, ebben a kicsit hűvösebb, esős időben egyenesen kitűnő...
... már több blogon is láttam, más is így gondolja...

Az én készítési módomról a  Részletes receptleírás  itt  található








7 megjegyzés:

  1. Mi is szeretünk minden káposztás ételt, legyen az fejes káposzta és a savanyú változata is vagy a kelkáposzta.
    Sokféle étel készíthető belőlük. A rakott káposzta az pedig csúcs, biztos finom volt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom is , nem spóroltál ki semmit és a képeken is látszik hogy nagyon ott van ! De azért csak úgy halkan megjegyezném hogy számomra nagy csalódást jelentett mikor egy echte kolozsvári kitűnő gasztrobloggernél is azt olvasom hogy darált húsból készítik a kolozsvári káposztát / úgy mint nálad !
    Nagyanyám és anyám idejében ez nem így volt , hanem a pörkölthöz a húst vagdalták és úgy készítették nem pedig darált húsból / a daráló elkényelmesítette az embereket , olyan darálékos lett az étel , megváltozott a textúrája és az ízvilága is - már nem lehet érezni azt a jó tömény pörkölt ízt , amit csak a falatnyi darabokra vagdalt húsból árad - és a zamata is megváltozott / Azon kívül a kolozsvári káposztához ,kolozsvári szalonnát használtak . Ezzel a kis kitérővel próbáltam rámutatni hogyan nyomta rá az idő az elmúlás bélyegét a hagyományos gasztronómiára , de az is lehet hogy ez csak egy tájjellegű változat !

    VálaszTörlés
  3. Lívia :-)))

    Az amatőr... teljesen igazad van, én még soha nem vagdaltam meg a húst, annyira természetes, hogy darálthússal készítsem amibe az kell, még húsdarálóm is van pedig, elektromos, de mindig a hentessel daráltatom le ami kell, az én nagyanyáim is biztosan vagdalva készítették, bár talán már volt nekik az a kézzel tekerős alumínium fajta, mintha azt láttam volna náluk, beleszoktunk a praktikumokba teljesen, de hát erről szól az élet, minden házimunkát könnyítenek a gépek. Ezzel együtt, jó, hogy felhívtad a figyelmet rá, egyszer kipróbálom ezt a vagdalásos módszert, hogy tényleg más ízű-e ettől, vagy ez csak legenda már.
    Kolozsvárott is halad az idő előre, ott is modernizálnak ill. inkább azt mondanám, hogy felgyorsult az élet, mindent gyorsan, secc-pecc akarunk elintézni, nem vagyunk már olyan komótosak, nincs időnk a nagy aprólékosságra. Nem???
    A rakott káposzta viszont nagyon finom lett, tényleg benne volt minden ami csak kellett bele:-)))

    VálaszTörlés
  4. Nem kétlem hogy igazad van ! Próbáld ki az én régi recept alapján készített változatomat is egyszer, kíváncsi vagyok a véleményedre , mert nagyra tartom a főzési tudásodat és a jártasságodat a tradicionális technikákban !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh, nagyon köszi ezt az elismerést, ez most már kötelez is, ki fogom próbálni feltétlenül:-)))

      Törlés
  5. A napokban ettem éppen Párom nagymamájánál:) Nagyon finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati mi is így vagyunk ezzel, imádjuk az összes káposztaételt:-))))

      Törlés