a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. május 10., vasárnap

Csokikrémes dióspiskóta málnaszemekkel...


... mert hétvégén egyszerűen muszáj süteménynek lennie... vagy fagyinak... vagy bármilyen desszertnek... vagy mindnek egyszerre...
Délután még verek fel édes tejszínhabot is, mert szerintem kell hozzá.


Dióspiskóta most  /mert többféle is van: pl. ez  itt,  és pl. ez a bögrés is  itt /

5 tojás
18 dkg cukor
10 dkg liszt
1 tk. sütőpor
15 dkg őrölt dió
1 ek. olaj
1 ek. hideg víz

Egy tálban összekeverni a szárazakat, a lisztet, diót, sütőport.
Egy másik nagyobb tálban habosra keverni az 5 egész tojást a cukorral, hozzákeverni az olajat és a vizet, majd apránként beleszitálni a diós lisztet, amikor egynemű az egész, akkor...
/lehet egy 26 cm-es kerek tortaformába is tölteni, amit vagy sütőpapírozunk, vagy bekenünk vajjal és meghintünk liszttel/
... vagy ahogy most csináltam, egy gáztepsit sütőpapíroztam és arra töltöttem rá a masszát, elegyengettem és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem, nem kell sok idő, kb. 15 perc és kész.
Hagytam kihűlni, majd 3 nagyjából egyforma téglalapba vágtam.
Na itt kellett volna még minden lapot megkennem málnalekvárral, de elfelejtettem. pedig nagyon jó málnalekvárom van. Mindegy.
Ezután minden réteget megkentem a krémmel és minden réteget megszórtam fagyott málnaszemekkel. ment a hűtőbe összeérni.


Csokoládékrém
2 tábla étcsokoládé
5 dkg vaj
25 dkg mascarpone/ vagy 25 dkg puha vaj, ki mivel szereti, vagy melyik van otthon
cukor ízlés szerint
2 dl tejszín habbá verve /elmaradhat/

Összeolvasztom a vajat és a csokit, majd langyosra hűléskor kézirobottal habosra keverem és adagolom hozzá a mascarponét, és a cukrot, majd együtt jó habosra keverem az egészet.
Lehet kicsit lazítani habbá felvert tejszínnel, de nem feltétlen szükséges.
Vagy 25 dkg vajat keverek nagyon habosra cukorral és folyamatosan adagolom hozzá a vajas olvadt csokit, míg fincsi krém nem lesz belőle.

De ma már az sem szentségtörés, ha készen vett oetker csokikrémet verünk fel a megadottak szerint tejjel és ezt a krémet kenjük a piskótára. Mindenesetre nem ördögtől való a minőségi késztermékek használata, de hogy sokkal gyorsabb az összeshez képest, az bizony igaz.



2 megjegyzés:

  1. Csak hétvégén sütök édességet, nem is bírnám ki nélküle. :))) Nagyon finom sütemény és milyen könnyen megvan, ha sietek hasonlót szoktam én is, csak inkább vaníliakrémmel. Apa imádja a csokisat, lehet egyszer a kedvéért készítek valami hasonlót. Mindig tartok itthon mascarponet, ha mást nem egy tiramisut összedobok! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is muszáj hétvégére valamit, mert ha nincs, akkor szenvedés van, én is szoktam variálni, hol diókrémmel, hol tejszínkrémmel, hol vaníliakrémmel, most meg a csokis málnával megszórva, mikor mi van itthon. Nálam is pl. pudingporok állandóan vannak, legfeljebb pudingot főzök valamilyen gyümölccsel, vagy fagyasztottal vagy frissel, szezon szerint:-))))

      Törlés