a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. november 21., szombat

Birsalmasajt és birsalmaleves... de most csak kis adag...



Úgy látszik muszáj készítenem minden évben, annyira szeretem, de most összesen 6 db szép birsből készült, elég is lesz csemegézgetni az előttünk álló téli napokra... a főzőlevét pedig felhasználtam gyümölcsleves készítéséhez... ragyogó ötletnek bizonyult.


Birsalmasajt...
A 6 darab szép birset alaposan megmostam, negyedeltem, befőzőlábasba tettem és annyi hidegvizet engedtem rá, ami bőven ellepte. Felforraltam és kb. fél-háromnegyed óra alatt puhára főztem.
A levétől leszűrtem, a visszamaradt gyümölcsöt botmixerrel pépesítettem, visszatettem a tűzre, szórtam rá 0,5 kg cukrot és egy tk. mézes fűszerkeveréket, majd állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, először is nagyon kell közben vigyázni, mert a forró pép sűrű puffogással van, tehát nem szabad magára hagyni, állandóan keverni kell, ha a kezünkre cseppen belőle az komoly égési sérüléseket okozhat, amit azonnal folyó hidegvíz alá kell tartani, másodszor akkor van kész, ha a fakanál csíkot húz az aljába és ez jól látszik is.
Ekkor kevertem hozzá kétmaroknyi dióbelet is.
Folpackot terítettem egy fém tálcára meg egy porcelán tál aljába és erre terítettem elosztva a forró masszát.
Hagyni kell kihűlni, majd száraz hűvös helyen szárítani - de én most felgyorsítom egy kicsit és beteszem a sütőbe 50 fokra, szárítani pár órára.
Ha a hűvös spájzban szárad, akkor 3-4 nap elteltével tetszőleges formára lehet darabolni, de így ez most gyorsabb folyamat lesz és természetesen megesszük, na nem mindet és nem azonnal, de nem sokáig fog tartani, ahogy magamat ismerem..





Birsalmaleves... a gyümölcs főzőlevéhez öntöttem egy üveg birskompót levét és még egy kevés vizet, felforraltam, adtam hozzá kevés cukrot, mert szükséges volt és szintén 1 tk. mézes fűszerkeveréket, majd 1 tasak oetker tejszínpudingport kevés vízzel kikeverve besűrítettem, összeforraltam és csak ezután tettem hozzá a kompótgyümölcsöt.
Finom, csodás rózsaszínű, illatos gyümölcsleves lett a végeredmény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése