a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2017. április 21., péntek

Krumplileves sonkalével... és diétás, citromos-túrókrémes tortaszelet a cukiból

Krumplileves sonkalével
Hozzávalók:
1,5-2 l sonkalé
6-8 db krumpli pucolva, kockázva
4 babérlevél
1 db kis zeller negyedelve
1 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
fél db hegyes erős paprika
1 ek. paprikakrém
1 ek. darált petrezselyem
rántás: 1 ek. zsír+fokhagyma+1 ek. liszt+pirospaprika
őrölt bors
csipetkének: 1 tojás+teljes kiőrlésű liszt, amennyit felvesz
tejföl a tálaláshoz
Először elkészítettem a csipetkét, a lisztet a tojással és pici sóval összegyúrtam, jó keményre, majd lisztes kézzel csipkedtem kis darabokat egy lisztezett tálcára, jó sok lesz ebből a mennyiségből, de így szeretjük, hogy sok csipetke legyen a levesben.
Felforraltam a sonkalevet, majd beledobtam az egészben hagyott vöröshagymát, a zellert, 5 gerezd fokhagymát, babért, erős paprikát, paprikakrémet és a petrezselymet, végül a felkockázott krumplit.
10 perc fővés után berántottam vékonyan, azaz a zsiradékon megpirítottam a lisztet, majd meghintettem pirospaprikával és felöntöttem hideg vízzel, elkevertem és a forrásban lévő levesbe öntöttem, elkevertem jól, amikor újra forrni kezdett a leves beleszórtam az összes csipetkét és ezzel is puhára főztem. 1-2 kanál tejfölre tálaltam.
Olyan finom lett, és olyan ízes, hogy élvezet enni.



 Közben megjött a kicsi lányom és a környék legismertebb, legnevesebb cukrászdájából - ami nem mellesleg kb. 5 perces autóútra van tőlünk az edzőtábor szomszédságában, még szerencse, hogy nehezen tudok menni, különben minden nap ott ülnék és enném ezt a sütit a megunásig - és hozott diétás tortaszeleteket a leves utánra, jellemző, hogy a neves cukrászda ezt az egyetlen fajta diétás sütit készíti csak és kizárólag a cukorbetegeknek és a diétázóknak. Ezen azért meglepődtem. nem hiszem, hogy többfélére ne lenne igény.
Ez a torta viszont nagyon finom, citromos-túrókrémes, habkönnyű és friss piskótalapon.
Vagy én voltam már nagyon kiéhezve egy ilyen habos-krémes-édes csodára, de annyira jólesett és olyan gyorsan tüntettem el, mintha nem is lett volna.

3 megjegyzés:

  1. A diétás igénnyel nagyon igazad lehet, Anikó. Tavaly nyáron kiderült a 40 éves fiamról, hogy tejfehérje allergiás, és ez igen nagy szívás (ahogy ő mondja), mert egyrészt ezek voltak a kedvenc ételei, másrészt a magyar konyha szinte mindenhez ad tejfölt, joghurtot, sajtot stb, harmadrészt a tejfehérje minden tejtermékben benne van és se főzéssel, se máshogy el nem távolítható. Rájuk például szinte sehol se gondolnak.
    Mióta ez a helyzet előállt nálunk, egyre több allergiáról hallok (persze előtte is biztosan, de érintettség okán jobban felfigyel rá az ember).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Minden ilyesmi Budapestre koncentrálódik, ott már van több diétás cukrászda, bisztró, az egyes éttermekben is kezdenek odafigyelni, de vidéken teljes az elmaradottság, holott itt is van nem kevés beteg és diétázó, de az kit érdekel ?
      Pláne ezzel az egészségüggyel, amit teljesen lerohasztottak mára.
      Nagyon leleményesnek kell lenni az otthoni főzéssel, sütéssel.
      Szerencsére a facebookon sok ilyen oldal van, ahol lehet tippeket, megoldásokat találni a különféle betegségekre, allergiákra, diétákra, sok a webáruház is, ahonnan a megfelelő alapanyagokat be lehet szerezni, feltétlen nézz körül a facen, csak be kell ütni, hogy tejfehérje allergia és kiad egy rakás oldalt, ahol körülnézhettek.
      De össznépi szinten nagyon messze vagyunk még Európától - és csak remélni merem, hogy nem távolodunk még jobban - ahol is szinte minden utcasarkon találsz megoldást a saját problémádra.
      Jobbulást a fiadnak, remélem a helyzet csak javulni fog :-)
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám, bármikor szívesen látlak, akár ilyen beszélgetésre is, itt is a facbook oldalamon is: Anikó Boros Pálné néven szerepelek ott :-)

      Törlés